Студија ожиљака од акни, 2012.

Студијски центар

Клиника за дерматологију, „Peking University First Hospital“, Пекинг, Кина.

Циљ

Eксплоративна студија за процену ефикасности уља Био-Оил у побољшању изгледа ожиљака на лицу насталих од акни код испитаника кинеске народности.

Узорак

Испитаници: 44 испитаника кинеске народности са новонасталим ожиљцима од акни на лицу (ожиљци старости мање од годину дана). Терапијска група третирана уљем Био-Оил обухватала је 32 испитаника, а група без третмана 12 испитаника. Старост учесника: од 14 до 30 година.

Методологија

Рандомизована, контролисана студија, слепа за оцењивача ефикасности. Испитаници су учествовали у почетној процени на скринингу, након које је следио 1-недељни "период испирања" (елиминације потенцијалног присуства било ког производа у кожи). Производ је наношен два пута дневно током 10 недеља. Наношење је обављано под надзором и у правилним интервалима. Процене су обављане у 0, 4, 8. и 10. недељи и обухватале су следеће: процену Глобалног резултата стварања ожиљака (Global scarring score - GSS) коју обавља истраживач, мерење боје/црвенила ожиљка од акни помоћу хроматометра, мерење нивоа себума помоћу себометра, бележење броја комедона и инфламаторних лезија које је обавио дерматолог. Испитаници су поред тога попуњавали упитнике за самосталну процену на свакој посети.

Резултат

Био-Оил је најбоље резултате клиничког оцењивања добио за могућност да смањи еритем или црвенило макуларних (равних) ожиљака од акни, при чему је цела површина коже постајала светлија. Резултати упитника за самосталну процену показали су да је код више од 84% испитаника дошло до побољшања општег стања ожиљака од акни, а код више од 90% побољшања у боји ожиљка. Резултати пребројавања акни и мерења себума показали су да примена уља Био-Оил не изазива нити погоршава акне нити појачава лучење себума.